Македонски  разпространява 15 въпроса за македонизма. От тях става ясно, че

...
Македонски  разпространява 15 въпроса за македонизма. От тях става ясно, че
Коментари Харесай

Въпроси за македонизма

Македонски  разпространява 15 въпроса за македонизма. От тях излиза наяве, че въпреки всичко има хора в прилежащата ни страна, които се съмняват в пропагандата, която с години се популяризира.  

Ето и какво питат македонците:  

1. Защо Св. Климент и Св. Наум в Охрид от Плиска са изпратени от българския княз Борис I?

2. Защо византийският император Василий II е наименуван Вулгароктонос (български убиец) след успеха си над Самуил?

3. Защо Иван Владислав, последният държател на Самуиловата империя, е написал на каменна плоча, открита в Битоля: „ Аз съм Иван Владислав българският цар ”?

4. Защо византийските хронисти загатват, че Петър Делян през 1040 година в Скопие подвига въстание на българите?

5. Защо първата печатна книга на национален език в Македония на Йоаким Крчоски от Кичево „ Разказ за страшното и второ пришествие на Христос ”, издадена през 1814 година в Будапеща, е написана съгласно създателя на „ Езикът на прошката на български "?

6. Защо Кирил Пейцинович от Теарце, духовник в манастира Св. Марко, споделя през 1802 година за книгата си „ Огледало ”, че я е основал за просвещението на българския народ и по тази причина я е написал в „ опростена и необразован български език "?

7. Защо Теодосий Синайски от Дойран отпечатва първата си книга в своята печатница в Солун през 1838 година? През 1840 година в предговора на книгата на Кирил Пейцинович „ Утеха, ние сме неверни “ Теодосий Синайски написа, че книгата е написана „ на елементарен език на българска Долна Мизия, Скопие и Тетово “. Защо още веднъж?

8. Защо Йордан Хаджиконстантинов роденият през 1810 година във Велес в писмо, оповестено в „ Цариградски вестник ” бр. 44 от 1851 година споделя: „ Не е честно да вършиш зло и коварство, българин не лъже, не завижда, не очернява, не лицемери, не блудства, за печено пиле не разменя религия. Българин страхливо работи, обработва, сее, култивира, култивира, преданост и гостолюбие. Заради това съм българин и благородната ми българщина не ми разрешава да бъда неприятен. „ Не е ли честно за мен, българина, да се обезверявам и да откликвам със зло за зло? “

9. Защо братя Миладинови с финансовата помощ на Йосип Юрай Щросмайер издават „ Български национални песни от Македония ” в Загреб през 1861 година? Защо Константин Миладинов му благодари в писмото до Щросмайер от името на българите от Македония?

10. Защо Григор Пърличев от Охрид, когато получава лавровия венец в Атина от ръководителя на комисията Рангавис, дава отговор на въпроса: „ Националност “: „ Българин “? И това за Пърличев: Оклеветен е от гръцкия свещеник Мелетий и турските управляващи го затварят на 27 ноември 1868 година година. Той лежи в охридската тюрма с двете деца на сестра си. Когато каймакаминът му споделя: „ Остави българския език и незабавно ще те пусна ”, Пърличев дава отговор: „ По-добре гибел ”! 

11. Защо Райко Зинзифов от Велес, в сп. „ Братски труд ” в Москва през 1862 година разгласява следното стихотворение:

За народност и за правдивост

За бащина, за майчин език

Охрид и Търново към този момент крещят

Македония, странна страна

Няма да е гръцки!

Жив, мъртъв на личните си крайници

ще станат, ще дадат отговор

В цяла Европа и по целия свят

Българин съм, българин съм

Българите живеят от тази страна!

12. Вярно ли е, че Кръсте Мисирков, определеният за персона на 20 век за Македония, написа следното писмо (откъс): „ Сърбия ръководи страната и телата на македонците, душите още веднъж са в България и с България``? Да, по този начин е. Писмото е написано на 30.01.1915г. година в Кишинев и адресирано до Стефан Бобчев.

13. Вярно ли е, че нашата славна Вътрешна македонска революционна организация, учредена на 23 октомври 1893 година в Солун, в началото се е наричала БМОРК (Български македоно-одрински революционни комитети)?

14. Защо Яне Сандански в изявление, обещано в Солун през 1908 година на Бранислав Нушич, тогава сътрудник на белградската „ Политика ”, споделя, че е българин по народност?

15. Вярно ли е, че деятел Гоце Делчев в писмото, адресирано до Никола Малешевски на 05.01.1899г. година гласи: „ Истински тъпо, само че какво да върша като сме българи “? 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР